Historiek Sjoeters1981-2011  30 jaar VK De Sjoeters
30 jaar Sjoeters. Het is niet niks!
Immers, een vereniging oprichten op zichzelf is niet zo moeilijk, maar de aantrekkingskracht bij eigen leden en de buitenwereld levendig houden is een opgave die veel moeilijker ligt.
En toch is de club hierin totnogtoe geslaagd.

Hoewel alles en iedereen uiterlijk wat anders oogt dan 30 jaar geleden, toch is er binnenin weinig veranderd. De club blijft nog altijd even levendig, dynamisch en hongerig naar nieuwe uitdagingen zoals 30 jaar geleden bij de start. De hoofdreden voor het blijvend succes van onze club schuilt in het feit dat we als club onze zelfde principes zijn trouw gebleven gedurende 30 jaar.

De eerste jaren
VK De Sjoeters werd officieel opgericht op 2 mei 1981.
Drie jaren eerder speelden de pioniers stichters van de Sjoeters mee in de onderafdeling voetbal van volkskunstgroep VVKB Heiveld. Na een tijdje verminderde het aantal volksdansers die ook voetbalden zodat er anderen werden aangezocht om mee te spelen. In 1981 bleven nog slechts 3 actieve dansers over in de spelersgroep zodat een algemene vergadering werd bijeengeroepen in cafť Zum Zum met alle voetballers om te beslissen over de toekomst: de onderafdeling werd opgedoekt en een nieuwe zelfstandige club werd gesticht, nl. ‘DE SJOETERS’…
Tijdens de eerste jaren werden er jaarlijks een aantal vriendenmatchen gespeeld. Het eerste jaar werd het terrein van FC Mansteen gehuurd, het jaar nadien dat van SKO Merchtem (Sleeuwagen).
Vanaf het derde seizoen konden we beschikken over een eigen accommodatie van terrein, parking, kantine en kleedkamers. De grond werd ter beschikking gesteld door de vader van medestichter Danny De Smedt en de Sjoeters konden rekenen op Pol Van der Straeten en Staf van de Zum Zum om de gebouwen samen recht te zetten tegen de start van het nieuwe seizoen 1983-1984. Op de grond van deze accommodatie werd en wordt nu nog heel wat Sjoetergeschiedenis geschreven…

Aansluiting AVVV en sportieve prestaties
In 1985 sloot de club zich aan bij het AVVV, hetzelfde jaar touwens als Het Velooke en Vaillant. Tijdens het eerste seizoen werd onmiddellijk de promotie behaald van 4e naar 3e afdeling via een 2e plaats na Vaillant. 2 jaar later (tijdens het seizoen 1987-1988) promoveerden de Sjoeters opnieuw, nu van 3e naar 2e afdeling en dit via het behalen van de titel o.l.v. Jef Stoefs en Willy Surmont. Het werd een spannende nek aan nek race met Toekomst Fontaine. De 1-0 overwinning tegen Fontaine met een kopbaldoelpunt van Patrick Van Buggenhout was beslissend. In juni 1992 werden de Sjoeters na een 2e plaats in de kompetitie (achter St.-Genesius Rode) laattijdig opgevist om de plaats in te nemen van Rode (dat zich eind juni terugtrok uit kompetitie). Onze ploeg was niet klaar voor die grote stap en kende een moeilijk seizoen. De Sjoeters moesten zich dat seizoen beperken tot 2 stuntoverwinningen tegen Sparta den Bos (ook toen 1 van de beste clubs uit 1ste afdeling). De degradatie kon echter niet ontlopen worden.
Vanaf het seizoen 1993-1994 speelde de club opnieuw in 2e afdeling. In 1996, in de rand van de viering ’15 jaar Sjoeters’ werd er beslist om het daaropvolgende seizoen te starten met een 2e ploeg in kompetitie.Vanaf het seizoen 1996-1997 speelt de B-ploeg van de Sjoeters in 3e afdeling en doet het goed door o.a. reeds tweemaal vice-kampioen te worden.
De A-ploeg was eveneens regelmatig en eindigde elk jaar bij de top 5 tot het tijdens het seizoen 1998-1999 eindelijk raak was. Dat seizoen werd de B-ploeg vice kampioen en de A-ploeg werd, ongeslagen, kampioen in 2e afdeling. Het eerste seizoen in 1e afdeling eindigde de ploeg, na een sterke terugronde op een 5de plaats. Het volgend seizoen werd de A-ploeg vice-kampioen in 1ste afdeling en won het de Willemsbeker. In mei 2004 werd de ploeg nog eens vice-kampioen en zet nadien de stap naar de veteranencompetitie. In deze competitie werd de ploeg 1x vice-kampioen. Het hoogtepunt is het seizoen 2006-2007 met de dubbel: kampioen en bekerwinnaar op eigen terrein. Twee jaar later stopt de ploeg van de veteranencompetitie en komt opnieuw uit als B-ploeg in 3e afdeling. De B-ploeg die in 2009 nog in 2e afdeling speelde behaalt in 2008-2009 de titel en speelt als A-ploeg in 1e afdeling. In 2010 werd ze tijdens het eerste jaar in 1e puik 4e. Ondertussen telt de club 3 ploegen, 2 in competitie, namelijk de 1ste ploeg in 1e afdeling en de B-ploeg in 3e afdeling en 1 ploeg, de Sjoeters recreatief speelt enkel vriendschappelijke matchen op vrijdagavond.

De Sjoeters anno 2011
Voetbalclub De Sjoeters anno 2011 stelt het zowel organisatorisch als sportief zeer goed. De club beschikt over een eigen terrein en uitgebreide accommodatie, die 5 jaar geleden ingrijpend vernieuwd werd. De club verzorgt naar buiten toe z’n public relations door de wekelijkse berichtgeving in het gemeentelijk informatieblad ’t Opwijks Leven. De club beschikt over vele sponsors die geregeld geÔnformeerd worden over het clubprogramma; ook de Sjoeterseats voor de kompetitiewedstrijden (voor matchbalschenkers en andere genodigden) op zaterdag worden op prijs gesteld. De club beschikt eveneens over een eigen website. [www.vkdesjoeters.be]

 

Organisatie van de club.
Het beleid van de club wordt bepaald door een bestuur bestaande uit 10 personen. Het bestuur is als volgt samengesteld:
Voorzitter:                                                             Patrick De Smedt


Secretaris:                                                              Johan Maes
                                                                                    Johan Lissens

 

Verantwoordelijke PR/verhuur kantine:   Danny De Smedt      

    

Kassier:                                                                   Johan Verhaevert

 

Verantwoordelijken accommodatie:         Patrick Van Buggenhout

                                                                                   Lieven Goossens          

                                                                                   Nick Crombť

                                                                                   Sven Carlier

 

Sportief verantw. :                                             Patrick De Meersman

 

Opvallend is dat de 10 bestuursleden allen spelers of ex-spelers zijn van de Sjoeters. Dit is trouwens reeds gedurende 30 jaar ťťn van de vaste principes van de club.
Naast de maandelijkse bestuursvergadering wordt er jaarlijks een bestuursweekend georganiseerd waar het financieel verslag van het voorbije jaar wordt overlopen, een nieuwe begroting wordt opgemaakt en de sportieve en organisatorische werking voor het volgend jaar wordt vastgelegd.
Sinds 29/03/1993 is de club statutair een VZW geworden. Naast het bestuur is er nog de Vriendenkring van de Sjoeters, die 13 jaar geleden werd opgericht. De Vriendenkring is samengesteld uit 6 spelers die via de organisatie van een aantal zaken voor de nodige financiŽn zorgen om hun werking te bekostigen. Ze organiseren vanalles voor de spelers, o.a. maandelijks een etentje om de verjaardag te vieren van de in die maand jarige leden. De huidige samenstelling van de Vriendenkring is als volgt: Dirk Kennis, Bart Dierickx, Paul Roels,  Danny Vrijdag, Davy Meskens en Hans Lissens.

Sportieve werking.
Zoals hierboven reeds vermeld beschikt de club over 3 ploegen, waarvan 2 in kompetitie aantreden. De trainingen gaan door op woensdagavond vanaf 20u en de kompetitiewedstrijden worden op zaterdagnamiddag gespeeld, de thuiswedstrijden om 14u en 15u30.De 3e ploeg, de Sjoeters recreatief spelen op vrijdagavond. De sportieve hoofdverantwoordelijkheid ligt sinds oktober 2010 bij Patrick Coudyser. Hij leidt de trainingen en doet de selectie voor de 1ste ploeg. Hij coacht persoonlijk de 1ste ploeg tijdens de kompetitie. Voor de B-ploeg zijn Jef Van Assche, Dirk kennis en Danny Van Puyvelde sportief verantwoordelijk. Sportief verantwoordelijke van de Sjoeters recreatief zijn Patrick De Meersman en Dirk Boeykens.

Algemene werking.
Het grootste gedeelte van de jaarwerking speelt zich af op en rond de eigen accommodatie. De uitvoerende taken m.b.t. kantine, kleedkamers en terrein worden waargenomen door 2 tapploegen. Voor de tapploegen kunnen we naast Julien rekenen op Fons Van Assche, Jeanne, Johnny en Gerda. Het terrein wordt sinds jaren onderverhuurd aan andere clubs; reeds meer dan 20 jaar aan de Vlugge Meisjes Opwijk en sinds 5 jaar ook aan de reserven van Mazenzele.

Vaste jaarlijkse activiteiten.
Mosselrestaurant: eind augustus in de kantine op reservatie (3 dagen)
Eetfestijn: telkens het 1ste weekend van december op zaterdagavond en zondagmiddag met groot succes. (850 tot 900 bezoekers)
Nieuwjaarsdrink: in januari in de kantine in aanwezigheid van leden, geburen, sympathisanten en sponsors.

Eindeseizoensetentje met verkiezing gouden schoen: op het einde van het seizoen is er steeds een verkiezing en uitreiking van de gouden schoen, gepaard gaande met een etentje.
Sjoeterfuif in jeugdhuis Nijdrop
Champagne- en tapasavond: in de kantine in maart.
De Sjoeterseats: Voor de kompetitie match op zaterdagnamiddag worden er een aantal sponsors en sympatisanten op een etentje getrakteerd. Dit alles wordt steeds klaargemaakt door vrijwilligers en wordt 3 ŗ 4 keer per seizoen georganiseerd met telkens zo’n 15 ŗ 20 gasten.

Hoogtepunten uit het bestaan

20.08.1983 : OfficiŽle inhuldiging van het terrein en accommodatie
Onder een grote publieke belangstelling werd het terrein door deken De Schrijver ingezegend de per vergissing ook de schaar aangereikt kreeg ipv schepen van sport Maria Robijns, en prompt het lint doorknipte.

18.02.1984 : Wedstrijd tegen Oude GloriŽn SK Sint-Paulus Opwijk
Op die dag werd de klok 20 jaar teruggedraaid. Tijdens het voetbalseizoen 1963-1964 trad SK Sint-Paulus Opwijk voor het eerst aan in bevordering. De Opwijkse spelers en bestuur van toen werden op 18.02.1984 door de Sjoeters nog eens bij elkaar gebracht voor zo’n 400 toeschouwers.

07.09.1985 : Eerste kompetitiewedstrijd
Op die dag speelden de Sjoeters hun eerste kompetitiematch op verplaatsing bij Pajotje Ternat, uitslag 2-6.

Mei 1988 : Eerste kampioenstitel voor de Sjoeters
Onder leiding van Jef Stoefs en Willy Surmont behaalden de Sjoeters hun eerste titel en dit in 3e afdeling.

10 en 11 mei 1991 : 1ste Verbroederingsweekend in Duitsland
T.g.v. de viering van 10 jaar Sjoeters trokken de Sjoeters voor het eerst naar Duitsland (naar de Eifel) voor een verbroederingsweekend met de plaatselijke club. De ontvangst was grandioos en het ganse verblijf verlief zeer ‘gemutlich’. Nadien volgden er nog 5 dergelijke weekends, 2 in Opwijk en 3 in Duitsland.

Mei 1996 : Viering 15 jaar Sjoeters
De voorbereiding begon reeds op 27.05.1995. Die dag organiseerden de Sjoeters een ‘praatkaffee Cliniclowns’ in het CC als start van de liefdadigheidsactie. Inderdaad, in het bestuur was er vooraf overlegd hoe er een andere dimensie, een andere uitstraling kon gegeven worden aan de viering van het 15-jarig bestaan en zo is het idee geopperd om een gedeelte van de opbrengst van het feestweekend weg te schenken voor een goed doel. Het werd uiteindelijk een groots project, nl. een liefdadigheidsactie t.v.v. de Cliniclowns met de Sjoeters als gangmaker. Acteur Karel Deruwe fungeerde als peter van de actie; een afvaardiging van de Sjoeters ging op bezoek bij FC De Kampioenen en heel wat particulieren en verenigingen werkten mee.
Op 5 mei volgde de apoteose met de overhandiging van een cheque van 328.414 Bef. Een paar maand later werden de Sjoeters hiervoor bedacht met de ‘Molenaarstrofee’, een trofee die jaarlijks werd uitgereikt aan de meest verdienstelijke vereniging van de gemeente door de Molenaars. Een mooi gebaar.

11.05.1999 : De Sjoeters worden kampioen in 2e afdeling
Het voetbalseizoen 1998-1999 is totnogtoe ontegensprekelijk het meest succesvolle uit de geschiedenis van de club. De B-ploeg werd vice-kampioen in 3e afdeling en de A-ploeg werd kampioen in 2de afdeling, met liefst 12 punten voorsprong. De titel kreeg nog meer glans omdat de ploeg als enige van het verbond ongeslagen bleef en slechts 13 tegendoelpunten te slikken kreeg.

Mei 2001 : Viering 20 jaar Sjoeters
De viering gebeurde op en rond de accommodatie. Het werd een driedaagse viering met als absoluut hoogtepunt de voorstelling van het boek: ’20 jaar Sjoeters’.

Mei/Juni 2001 : De Sjoeters winnen de Willemsbeker
Nadat de 1ste ploeg van de Sjoeters lange tijd 1ste stonden in 1ste afdeling werd ze uiteindelijk vice-kampioen achter Sparta Den Bos. In de finale van de Willemsbeker (2 juni) schreef de ploeg geschiedenis voor de beker van het verbond te winnen tegen finalist Cafe Boontje uit Asse.

September 2001 : Opstart 3e ploeg ‘Sjoeters veteranen recreatief
In september 2001 werd een 3e ploeg van de Sjoeters actief, nl een veteranenploeg die de bedoeling had elk seizoen een kalender van zo’n 16 vriendenwedstrijden af te werken op vrijdagavond.

September 2004 : Opstart Sjoeters veteranen in kompetitie.
Een volledig ommekeer bij de Sjoeters op sportief vlak. De A-ploeg werd veteranenploeg in kompetitie ‘3e afdeling) en de B-ploeg werd 1ste ploeg in 2de afdeling. De Sjoeters veteranen recreatief werd Sjoeters recreatief.

6 mei 2006 : Viering 25 jaar Sjoeters
Mei-augustus 2006 : nieuwbouw chalet (17m op 5m) met o.a. 4 kleedkamers, toiletten, technisch lokaal en kleedkamer scheidsrechter.

 

9 juni 2007 : Organisatie Willemsbeker

Met oa betalende seats in een VIP tent voor 56 pers met oa Gilles De Bilde en gezin en de veteranen vd Sjoeters als winnaar van de beker nadat ze een paar weken eerder reeds kampioen geworden waren, een dubbelslag dus.

 

Seizoen 2008-2009 : A-ploeg kampioen in 2de afdeling!

 

Seizoen 2009-2010 : de A-ploeg wordt direct 4e in 1e afdeling

 

20-21 mei 2011 : Viering 30 jaar Sjoeters